Fa més de dotze anys que des de la Cecot estem reclamant als diferents Governs la necessitat de millorar el sistema de finançament a Catalunya.
Benvolgut/benvolguda empresari/a,
Com bé saps, fa més de dotze anys que des de la Cecot estem reclamant als diferents Governs la necessitat de millorar el sistema de finançament a Catalunya. Aquesta reclamació històrica té com a base el fet que detectéssim desequilibris i un problema d’equitat fiscal entre l’aportació que es realitza a l’Estat i els serveis i les inversions que rebem en el nostre territori i que lluny d’ajudar-nos a impulsar el teixit empresarial, està afectant i reduint la competitivitat de les nostres empreses i, conseqüentment, influint en el nivell econòmic i social de les persones que vivim a Catalunya.
Som conscients que en el context actual i en el marc de la LOFCA no hi ha marge per a poder fer avançar aquesta reivindicació i, tal i com hem comprovat aquesta setmana, tampoc es detecta voluntat política per a replantejar una reforma del model territorial per buscar un encaix per un nou model de finançament.
A la Cecot hi ha tantes sensibilitats polítiques com empresaris i empresàries representem, prop de 60.000 al territori català. Però, si en una cosa hem trobat un ampli consens en els últims anys, és que el marc fiscal que tenim no és l’adequat per permetre millorar les condicions “del fer empresa” i és per això que continuarem insistint en la necessitat de replantejar un model de finançament just i equitatiu, recolzant al govern perquè avanci de forma decidida en la resolució d’aquest tema.
Però també és evident que els darrers esdeveniments socials arran de la Diada han mogut l’eix del debat i el President de Catalunya ja ha marcat un camí que començarà amb les eleccions. Caldrà veure com es concreta després que els ciutadans s’expressin a les urnes. En qualsevol cas, enfocant el nou marc polític, des de la Cecot continuarem treballant per contribuir a la generació d’un debat rigorós que analitzi les conseqüències per a les empreses i que aporti propostes per defensar els necessaris interessos de competitivitat i progrés.
Però un finançament just i un nou marc territorial no són suficients per a guanyar competitivitat. La pressió fiscal, les càrregues impositives, l’alt grau de gestions burocràtiques de cada administració i la imprescindible reforma de la funció pública, són exemples del camí que encara s’ha de recórrer. Com a país necessitem una societat “business oriented” que asseguri disposar d’administracions “business friendly”, és a dir, que tinguin com a prioritat l’empresa com a cèl·lula mare de la nostra economia. L’única capaç de generar riquesa i ocupació, internacionalització i innovació i, per tant, l’única capaç de garantir la reactivació econòmica sempre i quan compti amb el recolzament dels governants i legisladors. Per aconseguir tot plegat, és necessari que hi hagi la voluntat d’un gran pacte polític. Sense aquest pacte el país no es podrà dotar dels instruments necessaris per guanyar competitivitat. Ara més que mai la defensa de l’interès general dels catalans i de les persones físiques i jurídiques, ha de ser l’única prioritat dels partits polítics. Així ho exigirem.
I són aquests eixos els que continuarem focalitzant en la nostra tasca patronal. Seguirem reivindicant un nou sistema de finançament i el desenvolupament d’instruments que el facin assolible, essencials per treballar i viure dins d’un país de llibertats, amb valors i actituds, de ciutadans formats, responsables i esforçats. Un país que reconegui la transcendència d’assumir risc per fer negocis i ofereixi tolerància al revés empresarial. Ajudant així, a generar un estat d’opinió que contribueixi a promoure les empreses en benefici de tota la societat.