Iniciem novament l’activitat institucional després de tancar el 2015, empresarialment parlant i de manera genèrica, amb bons resultats econòmics.
El resultat del sondeig realitzat entre les nostres empreses associades per al 2015 explicita un balanç positiu, i unes perspectives per al 2016 que ens porten a un optimisme moderat, donant continuïtat a la línia iniciada el 2015 i podent, així, repetir un bon exercici. Això sí, sempre a l’expectativa de com evolucioni la política interna i la constitució o no de governs estables, així com la situació geopolítica a nivell mundial, sobre tot per als sectors industrials i exportadors. L’evolució del preu del petroli, del dolar i de les primeres matèries, condicionaran els marges industrials de les empreses. No obstant, la majoria d’empreses consultades assenyalen que o continuaran com el 2015 o creixeran. Per tant, podem dir que les perspectives de la microeconomia, configurada per autònoms i pimes, són bones. Hi ha més il·lusió al sector industrial i de la construcció que, com a conseqüència, arrossegaran als serveis i al comerç.
Només un parell de dades per reflectir-ho, ja que podeu consultar elsondeig complert, un 61,97% de les empreses afirma que durant el 2016 mantindrà les seves plantilles i un 32,39% afirma que la incrementarà. Així doncs, el 2016 experimentarà un moderat increment en la creació de nous llocs de treball. La segona dada fa referència a la previsió del tancament per al 2016, un 51,41% de les empreses preveu un 2016 amb més beneficis que el 2015 i un 34,51% preveu un tancament igual que el 2015. Només un 1,41% preveu finalitzar el 2016 amb més pèrdues que l’any 2015. Tots els esforços realitzats pel equips de les empreses durant els anys més durs de la crisi comencen a donar resultats.
Tenim però grans amenaces per davant que haurem d’intentar gestionar a nivell global i amb les que hem de saber gestionar internament l’activitat de les nostres empreses: un dèficit que no es pot pagar, uns costos energètics excessivament elevats i uns costos del diner extraordinàriament baixos que poden canviar en poc temps, i que, malauradament, no serem nosaltres qui fixarem els tempos d’aquests canvis. És per això que des de la Cecot, com instrument al servei de les empreses que som, ja estem treballant en accions per:
· Ajudar les empreses a créixer i guanyar dimensió amb nous instruments que presentarem durant l’any.
· Defensar la competitivitat empresarial mitjançant serveis de valor afegit però, sobre tot, mitjançant la reducció de costos per a les empreses. (Per exemple, evitant la repercussió de la indemnització del cas Castor a tots els consumidors a partir d’aquest any i durant els propers trenta que està previst; o recuperar el percentatge que les empreses destinen a formació contínua i que no se’ls hi retorna).
· Intensificar la internacionalització de les empreses catalanes com a base de la diversificació de mercats i riscos, així com generar l’apropament efectiu de transferència tecnològica i de la recerca aplicada cap al món empresarial per estimular la innovació.
· Treballar per qualificar més a les persones i facilitar la cerca de talent en un escenari on manquen determinats perfils professionals.
· Contribuir a la reforma de la FP empresarial per anar definitivament a un model de formació dual centrat en la contractació de joves com a base de l’aprenentatge.
· Accelerar els processos de cooperació públic-privada. La titularitat pública amb la gestió privada és una tendència mundials de les administracions i una fórmula que, precisament a Catalunya, ha donat bons resultats.
· Promoure, mitjançant la plataforma FemVallès, una àrea Vallès dins del marc metropolità barceloní i millorar la mobilitat interna.
No sóc pocs els reptes però creiem que és necessari actuar i fer-ho com més aviat millor. I per això creiem que la constitució del nou Govern a Catalunya, després de tres mesos d’endarreriment, és una notícia positiva per tal de poder desenvolupar les reformes estructurals pendents que han d’ajudar a reactivar l’economia i el consum al nostre país. I si, com sembla, s’ha arribat a un acord per escrit d’estabilitat, això ajudaria a recuperar la confiança per poder començar a treballar i reactivar temes que han quedat aturats massa temps.
Per part del teixit empresarial de la nostra entitat, sempre hem ofert a qualsevol Govern, constituït després d’unes eleccions democràtiques, un vot de confiança inicial i la màxima col·laboració per dur a terme propostes en benefici de les empreses i de les persones. De fet, dins la labor institucional que es planteja la nostra entitat per aquest nou any està la d’incrementar el paper i la implicació de les organitzacions empresarials i agents socials en l’àmbit institucional i polític. Volem passar de ser actors necessaris a imprescindibles a l’hora de definir noves polítiques empresarials, industrials, econòmiques, socials, d’infraestructures o formatives. I creiem important, també, recordar als nous governs que la millora de la nostra societat del benestar passa per generar més ingrés, i no pas per fer créixer el deute públic, i això ens porta a reiterar que l’empresa és la cèl·lula mare de la nostra economia i per això necessitem governs business friendly que generin un entorn empresarial beneficiós per al conjunt de la societat.
Des de la nostra entitat estem convençuts que les propostes per fer un país altament competitiu i socialment cohesionat no són incompatibles sinó absolutament complementàries. Si a partir d’ara es posa més accent en polítiques socials, s’ha d’explicar que primer toca ajudar a generar més ingressos i que això passa per ajudar al teixit empresarial que és qui genera l’ocupació i la riquesa. Passa també per no augmentar la pressió fiscal addicional. És preferible una millor gestió, més eficiència, més aprimament i més transparència informativa i de dades. Ara toca ajudar a millorar la renta neta dels treballadors, autònoms i els resultats de les empreses.